Pomladna utrujenost – mit ali resnica?

Pomladna utrujenost – mit ali resnica?

Kaj je lepšega od sonca, ki nas vabi v naravo na sprehod med cvetoče gozdove in travnike? Tisti, ki se vam ob besedi pomlad zasolzijo oči, pa ne zaradi lepot, ste se sedaj prisrčno nasmehnili, a ne? Da pa bi vam, in tudi meni, bil prehod iz zimskega spanca v aktivno pomladno rajanje lažje, nekaj nasvetov, kako lažje preživeti čas do poletja!

Kakor pokukajo prvi topli sončni žarki izza oblakov, tako tudi mi pokukamo iz svojih hiš in takoj želimo izkoristiti lepe dni, za delo na vrtu, rekreacijo in uživanju v naravi. Vendar pogosto pozabimo, da ni vse tako rožnato, kmalu se srečamo z bolečino, utrujenostjo in alergijami. Da bo začetek pomadi  lep za vse nas, vam posredujem nekaj nasvetov, kako odpraviti nadležne spremljevalce.

Najprej  moramo poskrbeti za boljšo odpornost organizma, saj lahko s preveliko obremenitvijo telesa naenkrat naredimo več škode kot koristi. Nekaj načinov, da se zavarujemo pred to strašno »boleznijo«. 

Osvežilni spanec

Najboljše zdravilo proti pomladni zaspanosti je – spanec. Zvečer pojdimo v posteljo prej kot sicer. Ko se zbudimo, takoj vstanimo in bodimo aktivni. Ne poležavajmo, saj bomo sicer zaspani, brezvoljni in mlahavi. Če bomo vstali takoj, bomo sveži, razpoloženi in polni moči. Zajtrkujmo brez naglice, raje med in marmelado kot narezek in sir.

Tek ali hitra hoja

Tistim z dobro telesno pripravljenostjo in trdnim zdravjem se priporoča poluren tek v naravi na dan. Za nas s slabšo kondicijo je boljša izbira 30- do 40-minutna hitra hoja. S tem bomo povečali dotok kisika v telesne celice.

Kolesarjenje

Izogibajmo se vožnji z avtomobilom. Uporabljajte kolo, a ne samo za izlete, temveč tudi za vožnjo v službo in nazaj(seveda mislim na tiste, ki niste preveč oddaljeni). Tisti s slabšo telesno pripravljenostjo v prvih dneh premagujmo krajše razdalje, nato pa jih postopoma povečujmo. Ko se utrudite, se za kratek čas ustavite. Kolesarjenje krepi mišice, krvni obtok in imunski sistem, obenem pa prinaša zadovoljstvo. Za vse tiste, ki pa vam tek in kolesarjenje nista prva izbira rekreacije poskusite s plavanjem, primeren je tudi za starejše.

Vitamini  – Uživamo čim več svežega vitamina C

Pozimi in spomladi je treba uživati čim več sadja in zelenjave. Vitamin C je najučinkovitejši, če ga dobivamo iz naravnih virov.  Količina vitamina C je večja v neobdelanih, surovih živilih. Ob vsakem obroku si privoščimo kaj svežega, jejmo sadne solate in južno sadje. Veliko vitamina C je tudi v peteršilju, papriki in zelenjavi, manj pa ga je v stročnicah.

Za rast in normalno delovanje potrebujejo celice našega telesa vitamine – skupino bistvenih organskih sestavin.
Vitamini omogočajo aktivacijo energije iz naše prehrane ter jo naredijo dostopno telesu.

Največ vitaminov dobimo iz prehrane, saj jih naše telo ne zmore ustvariti samo. In še tiste, katere lahko, večkrat ne zmoremo ustvariti v zadostni količini. Na žalost nam sodobna prehrana ne nudi vseh vitaminov, ki jih potrebujemo.

Kadar s hrano ne zaužijemo dovolj oziroma vseh vitaminov in mineralov, jih je potrebno v telo vnesti z vitaminskimi pripravki. Znanstveniki so namreč dokazali, da vitamini, ki jih dobimo v vitaminskih dodatkih, delujejo enako, kot tisti iz hrane. Poznamo 13 vitaminov. Nekaj, kot na primer vitamin A, E, D in K, jih je topnih v maščobah.

Drugi, kot na primer vitamin C in vitamini skupine B, so topni v vodi. Vitamine, topne v maščobah, hranimo v telesu dlje kot tiste, ki so topni v vodi. Prav zato je pomemben zanesljiv vnos vitamina C in vitaminov skupine B.                                           

S svojo edinstveno sestavo multivitaminov in multimineralov deluje znotraj vaših celic in prebudi njihovo naravno energijo. To pomeni, da dobimo več od vaših energijskih rezerv.   Tako se počutimo poživljeni, ne le prebujeni.   

Še več – ne more se nam zgoditi, da bi postali razdražljivi ali izčrpani, kot se vam lahko zgodi s poživili, ki delujejo na kratek rok, kot so čokolada, kava ali energijski napitki. Namesto tega se bomo počutili poživljeni od znotraj.

Bodimo pripravljeni, da vsak dan živimo življenje v njegovi polnosti.

Moja ugotovitev: pomladna utrujenost je mit v katerem se najde tudi nekaj resnice.

Napišite komentar