Bolečina – zakaj nastane in kako jo odpraviti

Bolečina – zakaj nastane in kako jo odpraviti

A obstaja kdo, ki  se še ni srečal z bolečino? Mogoče je kje kakšen srečnež, a velika večina nas jo zelo dobro pozna, pa naj bo to v mili ali zelo hudi obliki. Že od otroštva naprej je naša stalna spremljevalka. Ampak, mi se ne damo! Vsak dan spoznavamo vse več načinov kako jo omiliti ali celo odstraniti, vedeti pa moramo, da kakorkoli je lahko neprijetna je tudi dobra, saj nas opozarja, da se z našim telesom nekaj dogaja.

Definicija bolečine:

Bolečina je po definiciji Mednarodnega združenja za proučevanje bolečine (IASP) neprijetna čutna in čustvena zaznava, povezana z dejansko ali potencialno poškodbo tkiva. Vendar vzrok bolečine ni nujno poškodba tkiva, hkrati pa ni nujno, da vsako poškodbo tkiva spremlja bolečina.

Poznamo več vrst bolečin:

 • Glede na fiziološko vlogo poznamo:
  • fiziološko bolečino – to je bolečina, ki ima obrambno in opozorilno vlogo;
  • patološko bolečino – to je vsaka kronična bolečina in ovira posameznika v vsakodnevnem življenju.
 • Glede na trajanje ločimo:
  • akutno bolečino – ki se pojavi zaradi tkivne poškodbe in izzveni po prenehanju bolečinskega dražljaja;
  • kronična bolečina – dolgotrajna bolečina, ki postane neodvisna od bolečinskih dražljajev.
 • Glede na lokalizacijo ločimo:
  • somatsko bolečino – to je povrhnja bolečina, najpogosteje v koži;
  • visceralno bolečino – bolečina, ki jo čutimo v notranjih organih.
 • Glede na nastanek poznamo:
  • nociceptivno bolečino – nastane zaradi vzdraženja nociceptorjev;
  • nevropatska bolečina – nastane zaradi poškodbe živca z bolečinskim nitjem;
  • psihogena bolečina – za zaznavo tovrstne bolečine ni moč odkriti telesnega vzroka.

 

Bolečine s katerimi pa se mi največ srečujemo pa lahko opredelimo tako:

 • glavobol
 • zobobol
 • bolečina v kolenu
 • bolečina v komolcu
 • bolečina v križu
 • revmatska obolenja
 • menstrualna bolečina
 • bolečina pri poškodbi mišic

 

GLAVOBOL:

Blag do zmeren glavobol lahko lajšamo sami z zdravili s protibolečinskim delovanjem. Zavedati pa se moramo, da glavobol lahko opozarja na hujše zdravstvene težave, zlasti kadar se stanje kljub zdravljenju ne izboljša ali se celo poslabša.

Migrena je ponavljajoči se glavobol, ki bolnika navadno popolnoma onesposobi za opravljanje vsakodnevnih opravil ali dejavnosti. Pred nastopom migrene približno 60 % bolnikov občuti tako imenovane svarilne simptome, kot so občutek strahu, depresija, evforija, razdražljivost, utrujenost, zaspanost, pretirano močenje, driska, zaprtje, otrdel vrat, zehanje, žeja in želja po hrani.

Ti simptomi trajajo do nekaj ur ali dni, nato pa se pojavi migrena, ki jo prepoznamo po:

 • zmernem do izrazitem glavobolu, ki lahko traja od 4 do 72 ur ali dlje,
 • utripajoči bolečini, ki se sprva pojavi le na eni strani glave, nato pa se razširi še na drugo stran,
 • slabosti,
 • bruhanju,
 • občutljivosti za svetlobo, zvok ali dišave.

Kako si lahko pomagamo:

Priporočljivo je nadzorovanje stresa (skrb za redno telesno dejavnost v naravi in sprostitev) in izogibanje dejavnikom, ki povzročajo napad migrene. Priporočamo dovolj spanja in različne tehnike sprostitve: masiranje vratu in ramen, globoko in počasno vdihavanje in izdihavanje, meditacija in telesna dejavnost, ki zmanjšata stres in čustveno napetost, topla kopel ali prha, ki pomagata sprostiti mišice. Če pa vse to ne pomaga pa posezimo po zdravilih za lajšanje bolečin (analgetiki).

ZOBOBOL:

Bakterije v ustni votlini izločajo lepljivo snov, s pomočjo katere se prilepijo na površino zoba. Iz sladkorja in škroba v hrani tvorijo kisline, ki razjedajo zobno sklenino. Posledica poškodovane zobne sklenine je občutljivost zoba za sladko, mrzlo ali vroče.

Kako si pomagamo:

Najboljša rešitev je zobozdravnik. Bolečino pa lahko omilimo tako, da zob ne izpostavljamo sladkemu, mrzlemu ali vročemu in z analgetiki(razen zdravila z  acetisalicino kislino).

BOLEČINA V KOLENU:

Bolečina kolenskega sklepa v predelu pogačice ali pod njo je navadno posledica poškodb kolena in prevelikih obremenitev ali šibkosti stegenskega mišičja, ki povzroči neravnovesje sil ob pogačici. Zaradi tovrstnih bolečin najpogosteje trpijo mladi, še posebej športniki, ki se ukvarjajo s tekom, smučanjem, kolesarjenjem, igranjem nogometa ipd.
Prevelike in ponavljajoče se obremenitve kolena lahko povzročijo vnetje kit in njihovih ovojnic. Bolečina se pojavlja v sprednjem predelu kolena, predvsem pri hoji po stopnicah ali pobočju.

v     Kako si pomagamo:

S kolenom moramo mirovati in izogibati se moramo dejavnostim, ki bolečino še okrepijo. Prvi dan na prizadeto mesto vsako uro za 15 minut položimo leden obkladek. Postopek ponavljamo več ur. Pomagamo si tudi lahko z mazili, ki lokalno delujejo proti bolečini in seveda z analgetiki.

BOLEČINA V KOMOLCU:

Bolečina v komolcu se najpogosteje pojavi zaradi vnetja kit v področju njihovih narastišč na kosti, ki ga povzročajo športne preobremenitve. Poznani so t. i. plezalski komolec z vnetjem kit upogibalk komolca, nadalje golfski komolec, pri katerem so vnete kite povrhnjih upogibalk prstov in zapestja ter notranjih obračalk podlahti ter t. i. teniški komolec z vnetjem kit iztegovalk prstov in zapestja ter zunanjih obračalk podlahti.

Kako si pomagamo:

Pri akutni poškodbi mora prizadet sklep mirovati. Vsako uro za 15 minut na obolelo mesto položimo leden obkladek. Ledu ne dajemo neposredno na kožo, ampak ga prej zavijemo v kos tkanine in tako preprečimo nastanek ozeblin. Komolec oskrbimo tudi s kompresijsko obvezo. Pomembna je tudi telesna vadba, s katero bolnik okrepi obsklepne mišice ter poveča čvrstost sklepa in njegovo gibljivost, samo če to dopušča stopnja poškodbe.

BOLEČINA V KRIŽU:

Vzrokov za bolečino v križu je veliko. Kratkotrajne bolečine, ki trajajo do največ šest tednov, so navadno posledica mehanskih vplivov. Nastanejo pri nategu obhrbteničnih mišic in vezi, pri slabi drži in nefiziološkem položaju na delovnem mestu ter pri čezmernih športnih obremenitvah. Kronične bolečine v križu pa se pojavijo pri vnetnih revmatskih obolenjih hrbtenice in izrabi medvretenčne ploščice. Vzrok je lahko tudi zlom hrbteničnega vretenca kot posledica osteoporoze ali pa bolezni trebušnih organov, novotvorbe in okužbe.

Kako si pomagamo:

Bolečino si skušamo olajšati s segrevanjem ali hlajenjem bolečega mesta (obkladki, tuširanje). Če bolečina ne mine, posežemo po analgetikih. Nikakor ne mirujemo več kot dan ali dva. Vzdrževanje telesne dejavnosti je zelo pomembno, saj zaradi mirovanja postanemo okorni, pešajo nam mišice in kosti. Blagodejno deluje tudi masaža.

 

REVMATSKA OBOLENJA:

Revmatska obolenja spremljajo bolečine v sklepih, ki so največkrat posledica degenerativnih sprememb v sklepih (prstov, zapestja, komolcev, ramen, kolkov in kolen), redkeje tudi vnetnih dogajanj. Povzročajo večjo ali manjšo togost telesa, oteženo gibanje, pogosto pa tudi otekle in boleče sklepe. To so:

Artritis: Za obolenje je značilno otekanje prizadetih sklepov, ki ga spremljajo bolečina, občutljivost in okornost, zlasti v jutranjih urah. Prizadeti predel je običajno topel in rdeč. Sčasoma lahko sklepi popolnoma otrdijo.

 Artroza: Za obolenje je značilno otekanje prizadetih sklepov, ki ga spremljajo bolečina, občutljivost in okornost, zlasti v jutranjih urah. Prizadeti predel je običajno topel in rdeč. Sčasoma lahko sklepi popolnoma otrdijo.

Kako si pomagamo:

Izogibajmo se nepotrebnim gibom obolelih sklepov in zmanjšajmo telesno težo in uporabimo zdravila za lajšanje revmatskih obolenj.

MENSTRUALNA BOLEČINA:

Krči ali bolečine med menstruacijo so posledica povečane koncentracije prostaglandinov v maternici. Menstruacijo lahko spremljajo tudi slabost, driska in glavobol.

Kako si pomagamo:

Na voljo so zdravila za lajšanje menstrualne bolečinein svetujem uporabo grelnih blazinic, ki izboljšajo prekrvitev ter spanje na hrbtu s podloženimi koleni.

BOLEČINA PRI POŠKODBI MIŠIC IN SKLEPOV:

Med poškodbe mišic in sklepov spadajo zvini in nategi, za katere sta značilna nenadna bolečina in otekanje prizadete mišice ali sklepa.

Zvin je nateg kite, ki povezuje sosednje kosti, s čimer učvrsti sklep in prepreči njegovo čezmerno gibljivost. Do zvinov pride pri nenadnih spremembah smeri gibanja sklepa ali pri udarcih. Najpogostejša sta zvina gležnja in kolena.

Nateg je mišična poškodba, do katere pride pri nenadnem in močnem krčenju ali čezmernem raztezanju mišice.

Kako si pomagamo:

Pri nategih, zvinih in udarninah na prizadeto mesto vsaki 2 do 3 ure za 10 minut položimo ledeni obkladek, kar bo zavrlo otekanje in nastanek modric. Okrevanje bo hitrejše, če se bomo izogibali nepotrebnim gibom s poškodovanim delom telesa. Za dodani protibolečinski in protivnetni učinek svetujemo zdravila za lajšanje bolečin pri poškodbah mišic in sklepov, s katerimi narahlo namažemo obolelo mesto. Zdravljenje traja običajno 2 do 4 tedne.

 

Preden pa se odločimo za lajšanje bolečine z zdravili, moramo vedeti katera so za nas primerna. Glede na učinkovino se odločimo in sicer:

 • NAPROKSEEN: ni primeren za paciente, ki imajo bolezni prebavil in če so preboleli možgansko kap ali če obstaja tveganje za tako stanje. (Nalgesin S)
 • IBUPROFEN: ni primeren za paciente na atikoagulantni terapiji, ljudi z zvišanim krvnim tlakom in v kombinaciji z acetilsalicilno kislino, ker lahko poveča nevarnost pojava neželenih učinkov na prebavilih, prav tako je potrebna previdnost pri pacientih z astmo. (Bonifen, Diverin)
 • PARACETAMOL: ni primeren za paciente, ki jim grozi huda jetrna ali ledvična odpoved, prav tako se odsvetuje pri sočasnem jemanju barbituratov, antiepileptikov in peroralnih antikoagulacijskih zdravil. Previdnost je potrebna tudi pri kombinaciji z alkoholom! (Lekadol, Daleron, Panadol)
 • ACETISALICILNA KISLINA: ni primeren za paciente z aktivno razjedo na želodcu, pri povečani nagnjenosti h krvavitvam ter pri jetrnih ali ledvičnih okvarah, potrebna je tudi previdnost pri pacientih z astmo. (Aspirin)

En komentar

 1. Ernest

  Katera proti bolečinska zdravila, so učinkovita in ne nevarna za srce in želodec. Zamenjali so mi oba kolka in sedaj imam poškodovane vretence L4 in L5 in stenozo hrbtenjače. L.p.

Napišite komentar