Obraba sklepnega hrustanca!

Obraba sklepnega hrustanca!

Z leti se tvorba kolagena v telesu zmanjša, kar na zunaj najprej opazimo v zgubani koži in sivenju las. V telesu pomanjkanje kolagena občutimo tudi kot težave s kostmi. Kolagen je ena najpomembnejših beljakovin v našem telesu, saj daje tkivom obliko, moč, trdnost in je opora za sklepe in kosti. Je glavna sestavina vseh telesnih vezi in hrustanca.
Hidroliziran kolagen je oblika kolagena, ki olajša njegovo absorpcijo v krvni obtok. Ima enako aminokislinsko sestavo kot kolagen in je primerna sestavina za regeneracijo hrustanca. Hidroliziran kolagen (patentirana Colatech® formula) je popolnoma naravno hidroliziran kolagen z visoko biološko uporabnostjo.

Kaj imata skupnega športnik ter starostnik?

Obraba sklepnega hrustanca je pogosto skupna tako starostniku kot aktivnemu športniku. Zdrav način življenja in redna telesna aktivnost imata številne pozitivne učinke, vendar ob pogostih in dolgotrajnih intenzivnih obremenitvah lahko pride do prezgodnje obrabe sklepnega hrustanca.

Starejše pa pogosto prizadene obolenje sklepovosteoartroza. Osteoartroza (osteoartritis, degenerativna sklepna bolezen) je najpogostejša mišično-skeletna bolezen, ki povzroča težave in
spremembe na sklepih. Najpogosteje prizadeti sklepi pri starostnikih so kolena, kolki in sklepi rok.
Približno 10 % populacije po 40. letu in več kot 90 % žensk po 70. letu oboleva za to boleznijo.

Glavni dejavniki tveganja za nastanek bolezni so:

 • predhodne poškodbe sklepov,
 • družinska obremenjenost s to boleznijo,
 • spol (pri ženskah 2,5-krat bolj pogosto),
 • starost,
 • ponavljajoči gibi rok (poklicne in športne obremenitve),
 • predhodne težave na kosteh in hrustancu zaradi drugih bolezni,
 • debelost.

Bolezen celotnega sklepa

Pri osteoartrozi gre za bolezen celotnega sklepa. Sklepni hrustanec se obrabi in sčasoma se na njem pojavijo razpoke, stanjšanje. Koščki uničenega hrustanca “plavajo” v majhnem sklepu in naprej uničujejo in dražijo sklep. Po daljšem času hrustanec popolnoma izgine in kosti v sklepu se približata in drgneta.
Proces je zelo kompleksen, saj so prisotni številni mediatorji vnetja, ki pospešijo proces razpadanja hrustanca. Spremembe se dogajajo tako v kosti kot tudi ob sklepu. Znaki in simptomi so sklepna bolečina, omejena gibljivost ter okorelost.

Prehransko dopolnilo Artilane lahko uporabljamo preventivno ali kot dodatek zdravljenju poškodovanega sklepnega hrustanca, saj:

 • pomaga zmanjševati degeneracijo sklepov,
 • pospešuje sintezo molekul zunajceličnega matriksa,1
 • pomaga lajšati bolečino v sklepih in izboljšuje gibljivost sklepov,2
 • učinki ostanejo prisotni tudi po zaključku jemanja.

Artilane vsebuje hidroliziran kolagen (patentirana Colatech formula)3, hialuronsko kislino, kvercitin, likopen in vitamin C.

Kolagena je veliko v hrustancu in okrog njega. Je opora za sklepe in kosti ter omogoča gibljivost sklepov. Kolagen lahko nadoknadimo s prehranskim dopolnilom in tako poskrbimo ne samo za mladosten videz, temveč tudi za zdravje sklepov in kosti. 21 questions game . Hialuronska kislina se ob zaužitju absorbira in porazdeli v organe in sklepe.4 Deluje kot polprepustna pregrada, ki uravnava izmenjavo med hrustancem in sklepno tekočino. Hialuronska kislina zvišuje tudi viskoznost sklepne tekočine ter zmanjšuje sklepni izliv po artroskopiji.5

Antioksidanti zmanjšujejo vnetne reakcije z vezavo prostih radikalov. Kvercitin preprečuje sintezo mediatorjev vnetja.6,7 Vitamin C pomaga ščititi hrustanec, izboljšati kakovost sklepne tekočine in zmanjšati vnetje.

Vsebnost ampule:

 • 7 g hidroliziranega kolagena visoke čistote (Colatech® formula),
 • 25 mg hialuronske kisline,
 • antioksidanti (75 mg paradižnikovega koncentrata, ki vsebuje 2 % likopena in 60 mg vitamina C),
 • 30 mg bioflavonoida (kvercitin). Odmerjanje in način uporabe: 1 ampula na dan. Artilane® se popije v originalni obliki ali se raztopi v pol kozarca vode. Priporočena uporaba je vsaj 2 do 5 mesecev in časovno ni omejena.

2 Komentarjev

 1. HAIDEJA

  Ali mi lahko pošljete po pošti Artilane tekoči pripravek, ker imam težave z obrabo hrustanca v kolenu. Zanima me tudi če imate inekcije hijaluronske kisline za sklepe in ceno, oziroma če mi poveste katere so najboljše. Hvala za odgovor Černe

 2. Lili

  Zanima me kako kupiti zdravilo Artilane tekoči pripravek, in če je to najboljše za škripajoče kosti?

  Hvala lepa
  Lili

Napišite komentar