Nesteroidna protivnetna in protirevmatična zdravila

Nesteroidna protivnetna in protirevmatična zdravila

Nesteroidne protivnetne in protirevmatične učinkovine (kratica NSAID) so učinkovine, ki ublažijo ali odpravijo bolečino, zmanjšajo vnetje in znižajo zvišano telesno temperaturo.

Delujejo tako, da zavirajo encime ciklooksigenaze (COX) in zmanjšajo nastajanje prostaglandinov, ki v telesu ob bolečini in vnetju nastajajo v večjih količinah. Gre za ene najpogosteje uporabljanih zdravil.
Njihovo delovanje je posledica zaviranja tvorbe prostaglandinov preko zaviranja delovanja izoencimov ciklooksigenaz (COX):  COX-1, COX-2 in (še v fazi preučevanja) COX-3.

COX-1 je encim, ki se nahaja v različnih delih telesa, vključno s področji vnetnega procesa. COX-1 v želodcu posredno zagotavlja zdravo želodčno sluznico in s tem zaščito želodčne stene. Običajni nesteroidni antirevmatiki zavirajo delovanje COX-1 (in COX-2), zaradi česar je ogroženo zdravje želodčne sluznice, pride lahko do razdraženosti želodca, ulceracij in krvavitev želodca in črevesja.

COX-2 je lokaliziran na področja vnetja, ni pa ga v želodcu oz. ni odgovoren za njegovo normalno delovanje. Blokiranje COX-2 z nesteroidnimi antirevmatiki zato ne predstavlja grožnje zdravju želodca in črevesja.

Nesteroidne antirevmatike delimo na nespecifične, ki blokirajo delovanje COX-1 in COX-2, ter COX-2 specifične, ki blokirajo predvsem COX-2:

  • neselektivni zaviralci encima ciklooksigenaze (acetilsalicilna kislina, ibuprofen, naproksen, ketoprofen, diklofenak, meloksikam),
  • selektivni zaviralci ciklooksigenaze (koksibi) (etorikoksib, celekoksib) – manj neželenih učinkov na prebavila in manjši vpliv na strjevanje krvi.

Nesteroidna protivnetna in protirevmatična zdravila po ATC klasifikaciji:

  • Butilpirazolidini,
  • Derivati ocetne kisline in sorodne učinkovine (Diclo Duo, DicloJet, Naklofen, Olfen, Voltaren,…)
  • Oksikami (Meloxan, Movalis,…),
  • Derivati propionske kisline (Brufen, Diverin, Ibuprofen Belupo, Nalgesin, Naproksen, Ketonal, Ketoprofen,…),
  • Fenamati
  • Koksibi (Celebrex, Celekoksib, Roticox,…),
  • Druge nesteroidne protivnetne in protirevmatične učinkovine (Fidiflex, Glukozamin »Pharma Nord,…)

Možni neželeni učinki:

Zdravljenje z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili in z acetilsalicilno kislino izboljša kakovost bolnikovega življenja in zmanjša verjetnost za razvoj srčno-žilnih bolezni, toda kot vsa zdravila imajo lahko tudi ta neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.

Ob jemanju priporočenih odmerkov so neželeni učinki redki in blagi. Lahko se pojavijo prebavne težave (slabost, bolečina v želodcu, zgaga, bruhanje), šumenje v ušesih, vrtoglavica, otekle noge. Pri prevelikem odmerjanju se lahko pojavijo bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje, omotica, šumenje v ušesih, razdražljivost, v hujših primerih tudi bruhanje krvi, kri v blatu, motnje zavesti in dihanja ter ledvična odpoved. V primeru prevelikega odmerjanja ali pojava hujših neželenih učinkov (koprivnica, astmatični napad, krvavitve iz prebavil, otekanje obraza, motnje dihanja, omedlevica) se je treba posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Ulkus (razjeda) želodca ali dvanajstnika se pri bolnikih, ki jemljejo nesteroidna protivnetna zdravila ali acetilsalicilno kislino, celi počasneje kot pri ostalih, zato se morajo pred začetkom jemanja nesteroidnih protivnetnih zdravil ali acetilsalicilne kisline vprašati, ali spadajo med ljudi z večjim tveganjem za nastanek zapletov na prebavilih.

Kaj naredi zdravnik?

Zdravnik navadno po pogovoru in pregledu predlaga zdravljenje. Bolečino v sklepih, mišicah, glavobol, zobobol ipd. skuša zdraviti z zdravili, ki jih imenujemo analgetiki (paracetamol, tramadol). Bolečino v sklepih poskuša odpraviti tudi brez zdravil, npr. s fizikalno terapijo, hujšanjem, z vajami za krepitev mišic in z ortopedskimi pripomočki.

Pri uvajanju zdravljenja z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili vedno izbere manj škodljive in najmanjše odmerke, ki še učinkovito lajšajo težave. Bolnikom z velikim tveganjem za nastanek srčno-žilnih bolezni predpiše majhne odmerke acetilsalicilne kisline.

Bolnikom z večjim tveganjem za nastanek zapletov na prebavilih, ki jih povzročajo nesteroidna protivnetna zdravila in acetilsalicilna kislina, predpiše še zdravilo iz skupine zaviralcev protonske črpalke. To so zdravila, ki najučinkoviteje zavrejo izločanje želodčne kisline in tako zmanjšajo vpliv neposrednih učinkov na sluznico želodca in dvanajstnika.

Viri:

Napišite komentar