Osebna kartica zdravil (OKZ)


Ali se kdaj ne spomnite imen svojih zdravil? Se vam je zgodilo, da niste vedeli, katera zdravila redno jemljete, ko vas vpraša zdravnik ali farmacevt? Ste se vprašali, ali lahko dve zdravili vzamete hkrati? Vas zanima, kako hrana vpliva na vaša zdravila? Morda ste začeli jemati prehranska dopolnila in opazili, da se počutite slabše kot prej, vendar niste vedeli, zakaj?

Za lažje in boljše zdravljenje z zdravili priporočamo uporabo osebne kartice zdravil. To je zapis, ki vsebuje informacije o predpisanih zdravilih na recept, odmerkih in načinu jemanja ter namenu uporabe. Poleg tega vsebuje opozorila, na kaj morate biti pozorni pri jemanju zdravil. Osebna kartica zdravil vam omogoča hiter pregled, kdaj in kako morate vzeti določeno zdravilo. Priporočljivo je, da na kartici zapišete tudi imena drugih izdelkov, kot so zdravila brez recepta, prehranska dopolnila, dietetični izdelki, rastlinski izdelki in podobno, ne glede na to, kje ste jih dobili. To je pomembno, saj nekateri izdelki lahko neželeno vplivajo na predpisana zdravila. Reden pregled informacij na osebni kartici zdravil je ključen, zato je pomemben tudi datum priprave.


Osebno kartico zdravil lahko ustvarite sami ali ob pomoči svojcev. Lahko pa vam jo izdela tudi lekarniški farmacevt, ki bo dodal pomembne informacije, kot so namen uporabe zdravila (npr. za sladkorno bolezen, bolečine, zniževanje holesterola), vpliv hrane (npr. zjutraj na tešče, pred ali po obroku), in način jemanja zdravila (npr. celo pogoltniti kapsulo, ne drobite tablet, pretresite pred uporabo). Farmacevt vas bo tudi opozoril na pravilen urnik jemanja zdravil, morebitne težave pri sočasni uporabi različnih zdravil ter posebnosti shranjevanja določenih zdravil (npr. inzulina). Poleg tega vas bo opozoril na vpliv zdravil na vožnjo in delo s stroji ter druge pomembne informacije.

Raziskava v slovenskih javnih lekarnah leta 2010 je pokazala, da slovenski starejši ljudje dobro poznajo namen, odmerke in način uporabe svojih zdravil, manj pa se zavedajo trajanja zdravljenja, imen zdravil ter vpliva hrane. Najmanj pozornosti so namenjali neželenim učinkom in medsebojnim interakcijam z drugimi zdravili. Ugotovljeno je bilo tudi, da večina starejših poleg zdravil na recept uporablja še dodatne izdelke za ohranjanje zdravja.

Komu je namenjena osebna kartica zdravil?

Osebna kartica zdravil je namenjena predvsem bolnikom z večjim številom predpisanih zdravil pri uporabi zdravil na domu, starejšim bolnikom in njihovim svojcem. Bolnikom in svojcem je lahko tak zapis v veliko pomoč tudi pri obisku ambulant ali bolnišnice, ko morajo odgovoriti na vprašanje, katera zdravila in druge izdelke bolnik uporablja. Veliko prednost predstavlja osebna kartica zdravil tudi v primeru obnovljivih receptov ter zaradi sistema medsebojno zamenljivih zdravil in terapevtskih skupin zdravil, da ne pride do težav zaradi podvajanja učinkovin. Na osebno kartico zdravil lahko bolnik dopiše tudi vprašanja, ki jih želi zastaviti zdravniku ali farmacevtu.

V Lekarni Ormož smo v sodelovanju z nekaterimi drugimi lekarnami razvili računalniški program, ki nam omogoča pripravo in izpis osebne kartice zdravil. Izdelamo jo lahko v vseh naših lekarniških enotah. Ob izdelavi osebne kartice zdravil se tudi več pogovorimo o pravilni in varni uporabi zdravil pri posameznem bolniku.

Back to top button
Close
Close