Zdravilne rastline

Dvokrpi ginko (Ginkgo biloba L.)

Dvokrpi ginko (Ginkgo biloba L.) je drevo, ki ga pogosto imenujemo živi fosil, saj raste na Zemlji že 300 milijonov let in ni v sorodu z nobeno danes živečo rastlinsko vrsto. V Evropi je izumrl med ledeno dobo. Leta 1712 ga je z Japonske prinesel nemški zdravnik in botanik Engelbert Kaempfer. Prvi evropski ginko so posadili leta 1730 v Utrechtu na Nizozemskem, od koder se je do začetka 19. stoletja razširil po vsej Evropi.

Drevo ima izjemno dolgo življenjsko dobo in je neverjetno odporno proti žuželkam, bakterijskim in virusnim okužbam ter onesnaženemu zraku. Za nekatera drevesa na Kitajskem menijo, da so stara prek 1000 let.

Trdoživost ginka je res neverjetna – prvo zelenje, ki se je pojavilo po eksploziji atomske bombe v središču Hirošime, so bili prav ginkovi poganjki. Nove rastline so imele vse lastnosti običajnega ginka in so zrasle v drevesa normalne velikosti in oblike. Ginkova trdoživost je verjetno posledica številnih snovi, ki so zelo učinkoviti antioksidanti in preprečujejo poškodbe celic zaradi škodljivih vplivov iz okolja.

Strokovnjaki odkrijejo pozitivne učinke izvlečka Ginko so za zdravilne namene že pred 5000 leti uporabljali v kitajski medicini. V Evropi so ga začeli uporabljati šele leta 1965 v Nemčiji, in sicer pri motnjah prekrvitve in delovanja možganov. Istega leta je dr. Willmar Schwabe uvedel uporabo standardiziranega izvlečka iz ginkovih listov, s čimer se je začelo sodobno zdravljenje z ginkom.

Leta 1994 je nemška monografija, v kateri so določili smernice za zdravljenje z zdravilnimi rastlinami, standardizirani izvleček iz ginkovih listov odobrila za zdravljenje upadanja spominskih sposobnosti, motenj prekrvitve okončin, vrtoglavice in šumenja v ušesih. Za iste indikacije sta ga konec 90. let odobrili še monografija Svetovne zdravstvene organizacije in evropska monografija.

Izvleček pridobivamo iz listov, ki jih strojno obiramo v nasadih. Največje pridelovalke so Kitajska, Japonska, Severna in Južna Koreja, Francija in Severna Amerika. Izvleček, ki ga uporabljamo za zdravljenje, je močno prečiščen in vsebuje natančno določeno količino aktivnih snovi (učinkovin), tako da so zagotovljene kakovost, učinkovitost in varnost.

Značke
Več...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close