Zdravilne rastline

Ameriški slamnik (Echinacea purpurea)

Škrlatne cvetove ameriškega slamnika zelo radi obiskujejo metulji in zelo poživijo vrt. Indijanci so ga uporabljali za zdravljenje ran, okužb, opeklin, pikov mrčesa, ugrizov kač, prehladov, zobobola,… Njihovo znanje in poznavanje ameriškega slamnika so prevzeli priseljenci, ki so ga uporabljali za čiščenje krvi in zdravljenje sifilisa.

Ameriški slamnik je najbolj znan po izredno pozitivnem vplivu na imunski sistem. Njegov učinek je tudi znanstveno dokazan. Študije so namreč pokazale, da je ameriški slamnik ena redkih rastlin, ki s svojim zdravilnim delovanjem učinkovito odpravlja tudi vzroke okužb, predvsem pri okužbah dihal ter pri prehladnih in virusnih obolenjih. Z rednim uživanjem pripravkov iz ameriškega slamnika si tako lahko povečamo odpornost in se izognemo prehladom.

Pripravki iz ameriškega slamnika se zaradi različnega postopka izdelave med seboj zelo razlikujejo. Bistvenega pomena je, katero topilo uporabimo. Čaj vsebuje le učinkovine, ki so topne v vodi, medtem ko vodno-etanolna tinktura vsebuje tudi učinkovine, topne v etanolu.

Značke
Več...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close