O boleznih

Gripa in prehlad

V zimskem času so okužbe z virusi še kako pogoste. Virusi najpogosteje povzročajo okužbe dihal kot sta gripa in prehlad. Zaradi podobnih simptomov ju pogosto zamenjujemo, kako torej vedeti ali gre za prehlad ali gripo?

Prehlad je bolezen dihalnih poti, ki jo povzročijo različni virusi in običajno poteka v blažji obliki kot gripa. Značilnost prehlada je, da se simptomi začnejo pojavljati počasi. Najprej se pojavi bolečina v grlu, nato izcedek iz nosu in zamašen nos, kihanje, solzenje oči, pozneje pa še kašelj.  Pri odraslih je povišana telesna temperatura pri prehladu redka, pogosteje pa se pojavi pri otrocih.

Gripa je pogosta okužba dihalnih poti, ki jo povzroča virus gripe. Simptomi gripe so podobni simptomom prehlada, vendar dosti močnejši, pojavijo se zelo hitro in ne počasi kot pri prehladu. Za gripo so značilni zvišana telesna temperatura, mrazenje, suh kašelj, glavobol, bolečine po vsem telesu ter izčrpanost in oslabelost.

Kako si lahko pomagamo?

Ko zbolimo za gripo ali prehladom je zaželjeno, da počivamo in se izogibamo naporom, dovolj spimo, uživamo veliko sadja in zelenjave ter pijemo veliko tekočine.

Da ne zbolimo, si odpornost organizma lahko okrepimo z jemanjem različnih multivitaminov (npr. Supradyn, Pikovit, Marsovci), pripravkov iz ameriškega slamnika (npr. Echinaforce, Immunal) ali z Aminogranom, ki vsebuje minerale, vitamine in aminokisline. Ko pa zbolimo je priporočljivo uživanje pripravkov, ki vsebujejo beta-glukane, saj ti močno okrepijo imunski sistem v boju proti okužbi (npr. Imunoglukan, BetaCold, …).

Pri zamašenem nosu lahko uporabimo nosne dekongestive, ki odpirajo nosne in obnosne votline ter tako olajšajo dihanje skozi nos (npr. Operil, Olynth, Afrin, Nasic, …). Za lajšanje večine simptomov gripe in prehlada kot so bolečina (glavobol, bolečine v mišicah, v žrelu), povišana telesna temperatura, zamašen nos in izcedek iz nosu, suh kašelj pa lahko uporabimo tudi kombinacije učinkovin, ki delujejo na vse naštete simptome (npr. Coldrex, Daleron Cold 3, Plivamed).

Več...

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close