Zdravje

Kako zaščititi kožo pri nizkih temperaturah

Ko zunanja temperatura pade in se tista v zaprtih prostorih dvigne, je koža izpostavljena številnim poškodbam. Nizka vlažnost poleg debelih oblačil in vročih ter daljših tuširanj oziroma kopeli prispeva k suhi in srbeči koži. Večina ljudi v tem primeru znatno uporablja raznorazne losjone ter upa na najboljše, vendar obstajajo bolj učinkoviti načini za preprečevanje in zdravljenje kože v zimskem času.

Vaši koži v zimskih mesecih primanjkuje vlage, zato je izredno pomembno, da jo zadržimo v njej in tako preprečimo sušenje in luščenje kože. Pravilna nega kože je tista, ki je prilagojena vremenskim razmeram.

Koža je sestavljena iz številnih plasti in tisočerih oljnih žlez. Olje, ki ga žleze proizvedejo, preprečuje uhajanje vlage iz kože ter ohranja kožo voljno in mehko. Uhajanje določene količine vlage je sicer normalen proces, vendar z vsakim umivanjem speremo veliko dragocenega naravnega olja ter s tem prispevamo k dodatnemu sušenju kože. Če je v zraku veliko vlage, se koža sama obnavlja z vsrkavanjem potrebne vlage iz zraka. Če pa vlažnost v zraku pade, kar je pozimi zelo pogosto, vaša koža izgubi dodatno priložnost za pridobitev potrebne vlage iz okolja. Če to združimo z nizko vlažnostjo zaprtih prostorov zaradi ogrevanja in toplejšimi ter daljšimi prhanji, je suha in razdražena koža neizogibna posledica.

Nasveti za nego kože na obrazu

Za preprečevanje negativnih učinkov  suhega zimskega vremena ter za ustrezno zaščito pred sončnimi žarki priporočamo sledeče:

 1. Namilite vaš obraz z nežnim milom (primernim za nego obraza) ter ga sperite z mlačno (ne vročo) vodo.
 2. Pozimi redno uporabljajte sončno kremo s faktorjem najmanj SPF 15. Sneg namreč odbija UV svetlobo in smo zato izpostavljeni škodljivim vplivom sončnih žarkov ter s tem morebitnim sončnim opeklinam.
 3. V primeru, da imate mastno kožo, ni nujno, da jo potrebujete dodatno vlažiti. Po umivanju imate lahko občutek, da vam kožo zateguje. Ker je to normalen pojav, počakajte 20 minut preden kožo dodatno navlažite. Če po tam času občutek zategnjenosti ne izgine, pa uporabite primerna vlažila sredstva.
 4. Če imate aknasto kožo, je dobro, da premislite o prilagoditvi nege zimskim razmeram. Pa vendar naj bodo te spremembe postopne. Če na primer uporabljate Retin-A, prosite svojo kozmetičarko, naj vam gel zamenja z vlažilno kremo.
 5. Bodite previdni pri uporabi izdelkov, ki vsebujejo alfa-hidroksi kisline. Le-te namreč luščijo zgornjo plast kože, kar je sicer dobro za suho kožo, vendar pa ne v zimskih razmerah, saj  pustijo novo plast kože nezaščiteno. V tem primeru je potrebna dodatna zaščita kože.
 6. Ne pozabite na nego vaših ustnic. Uporabljajte balzam za ustnice, ki preprečuje razpokane ustnice, vsebuje pa naj tudi primernon PSF zaščito.

Osnove za zimsko nego telesa

Zimske razmere vplivajo tudi na kožo na ostalih delih telesa. Zelo suha koža je manj učinkovita pri zaščiti pred infekcijami, saj lahko razpoka in krvavi ter s tem postane še bolj dovzetna za infekcije.

Priporočamo vam sledeče nasvete za nego telesa:

 1. Tuširajte se z mlačno (ne vročo) vodo. Vroča voda namreč spere naravna olja s kože, kar lahko povzroči suho in srbečo kožo.
 2. Omejite tuširanje na 10 – 15 minut.
 3. V primeru, da si zaželite vročo kopel, ji dodajte ustrezna olja.
 4. Uporabljajte blaga mila ter se izogibajte deodorantnim milom, saj dodatno sušijo vašo kožo.
 5. Na regeneracijo kože in odstranjevanje njene odmrle povrhnice blagodejno vpliva tudi kvalitetni piling za telo. Že med tuširanjem ga nanesite na telo v zmernih količinah in nato željene dele telesa nekaj minut nežno masirajte.
 6. Nanesite vlažilno kremo na kožo, dokler je koža še mokra. Nanos kreme, mazila ali losjona pomaga ujeti vlago, jo zadržati v zgornjih plasteh kože in s tem zmanjša sušenje in srbenje kože. Debeli sloji kreme vaši koži ne bodo dodatno pomagali. S kremo bodite varčni in jo raje pogosteje in redno nanašajte.
 7. Namesto pene za britje uporabljajte losjon ali balzam za lase.
 8. Na problematične dele nanesite še izdatnejšo negovalno kremo, saj pomaga zadržati vlago in zdravi zelo suho kožo.
 9. Takoj po umivanju rok nanesite kremo za roke, ki bo zadržala vlago kože.
 10. Premislite o nakupu vlažilca zraka, ki bo vzdrževal primerno stopnjo vlage vašega doma v zimskih mesecih. Le ta je v današnjih bivalnih prostorih skoraj brez izjeme prenizka.

Nega las

Mrzlo vreme negativno vpliva tudi na vaše lase. Posebno pozornost namenite negi vaših las. Če vidite, da se lasje izsušijo, po vsakem umivanju las uporabite ustrezen balzam. Lase umivajte samo dvakrat tedensko. Zelo pomembno je izpiranje vseh proizvodov, ki obremenjujejo lasišče.

Dovolj razpokanih ustnic

Mnoge ženske se srečujejo z razpokanimi ustnicami ravno v jesenskem in zimskem času. Izogibajte se oblizovanju ustnic, ter vsakodnevno uporabljajte kreme za ustnice, obvezno pa jo nanesite tudi pred spanjem.

Če ste v najstniških letih uživajte v mnogih izdelkih za ustnice in zablestite v polnem sijaju.

Suho, odvečno kožo na ustnicah med umivanjem zob nežno odstranite s zobno ščetko. Za popolno zaščito ustnic, nanje nanesite tanko plast vazelina.

Več...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close