AktualnoO boleznih

Prehlad – nadloga, ki jo pozna vsak izmed nas

Prehlad najlažje prepoznamo po simptomih, kot so: izcedek iz nosu, bolečine (npr. glavobol, boleče grlo…) povišana telesna temperatura, kašelj in utrujenost. Vsi znaki prehlada so reakcija imunskega sistema na virusno okužbo.  Priljubljen rek pravi: »Prehlad prihaja tri dni, ostane tri dni in odhaja tri dni.« To je dejansko zelo blizu resnici. Poznamo lažje in težje oblike prehlada, odvisno od virusa in od preventivnih ukrepov, ki smo jih izvedli.

9 nasvetov kako se zaščitimo pred prehladom:

 1. Med preventivne ukrepe sodi redno umivanje rok. Roke si večkrat na dan tako vsaj 20 sekund temeljito umivamo z milom, speremo s toplo vodo, obrišemo s papirnato brisačo in z njo zapremo pipo.
 2. Kadar kašljamo ali kihamo si usta in nos zakrijemo z robčkom, ki ga po uporabi odvržemo v smeti. Če robčka nimamo pri roki, lahko kihnemo ali zakašljamo v rokav
 3. Poskrbimo za ustrezno prezračenost prostorov v katerih se zadržujemo.
 4. Zdrav način življenja, ki obsega vse od zdrave prehrane do fizične aktivnosti
 5. Stres in duševne obremenitve oslabijo imunski sistem, zato smo dvakrat bolj dovzetni za prehlad. Pomembno je, da razbremenimo svoj urnik
 6. Telo sprošča proteine, ki pomagajo imunskemu sistemu le med spanjem. Manj torej spimo, manj časa za proizvodnjo teh proteinov imamo.
 7. Dihajmo skozi nos, ki je odličen filter za viruse in pomaga ogreti zrak
 8. Zadostna hidratacija je izredno pomembna, zato je potrebno popiti najmanj 8 kozarcev vode na dan. Zeliščni čaj in zelo razredčen sadni sirup prav tako prispevata k dnevnemu vnosu tekočine.
 9. Ker smo v zimskih mesecih manj izpostavljeni soncu, je pomembno zadostno uživanje vitamina D. Zraven vitamina D še je pomemben vitamin C, vitamin E, minerala cink in selen ter betaglukani.

Če kljub preventivnim ukrepom vseeno zbolimo, pa je prvo pravilo – počitek! Telesu moramo dati čas, da se regenerira. Pazimo tudi, da popijemo dovolj tekočine. Vsekakor pa smo pozorni tudi na zdravstvene težave, zaradi katerih je nujno obiskati zdravnika

Kdaj k zdravniku?

 • če prehlad traja več kot 7 dni,
 • pri povišani telesni temperaturi, ki traja več kot 3 dni,
 • ko začne boleti uho,
 • otroci, nosečnice ali starejši od 65 let in se simptomi ne začnejo izboljševati po 3 dneh
 • kadar pričnemo težko dihati ali požirati

Čudežnega zdravila ni. Cepivo ne obstaja in antibiotiki ne bodo pomagali. Največ kar lahko storimo se skriva v naši preventivi, zdravem načinu življenja, krepitvi imunskega sistem.

Značke
Več...

Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button
Close
Close